Wednesday, 7 March 2012

Fikirlah +ve

assalamualaikum
berfikiran +ve...fikirlah +ve
mcm biasa kita dgr dont judge the book by is cover...
cth tgk mat rempit ni duk merempit sn sini..dgn pki bj ntah pape..+ eksesori ala2 rantai motor..suar koyak rabak
tp bila dgr azan dia terus g solat..mungkin gaya hidup dia cmtu tp plg tdk dia mementingkan solat..blum tentu yg pakai smart bergaya solat kan..tp ye lah ttp slh sbb merempit sn sini tp patut kita berdoa supaya mereka ini diberikan hidayah utk berubah..
nasihat ini utk diri aku sendiri ..sbb mmg selalu kita akn fikir the bad sight bad judgement on ppl around us..sdg mencuba menjadi yg terbaik walaupun bkn utk org lain tp plg tdk utk diri sendiri dan family aku sdiri..
aku nk cite sket..mengenai radio ikim..sbb some of my friends ada yg ckp ..sape dgr radio ikim ni ala2 org alim ler..warak..
sblm ni aku pn penah fikir cmtu..boring gak dgr radio ikim ni..kdg2 nk jgk dgr lawak2 lagu2 semasa kan konon nk hilangkn stress..but 1 thing yg change my mind..bila pemandu tpt aku sorg ni yg selalu psg radio ikim bila naik kete ngan dia..from that, aku terfikir cmne aku nk berubah kalau byk dgr benda lagho..umo makin lm makin bertmbh..bkn nk ckp aku ni baik sgt tp it come so sudden..alaaaa bkn xdgr lagu terkini channel lain lgsg but i'll make sure pg time g keje msti dgr ikim...
y ?? sbb jiwa aku rs tenang..pg2 lg dh dgr terjemahan surah, diselangi ngan selawat2, blh hafaz quran, ada doa pg utk mintak keberkatan memulakan hr tu..ada motivasi, kisah2 anbiya',ada uji minda..tp seyes aku rs cool n xsbr nk masuk kete nk on radio :) mungkin ni cr aku la nk slowly change..hopefully berjaya..yup i'm addicted to radio ikim especially morning !!!!
so aku rs kita xleh nk judge org berdasarkan apa yg kita nmpk or dgr...sbb org tu mmg ada yg terniat kt hati dia..apa tujuan dia..cuma yg penting kita berdoa agar setiap perbuatan atau niat org itu memberi kebaikan kpd semua..insya Allah..
i love ikim fm

2 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

susah jugak berhadapan dengan orang yang selalu berfikiran negatif ni. hidup selalu dibelenggu masalah akhirnya.isu yang remeh pun diperbesarkan.

Anonymous said...

so pilih nk mata lebah ke mata lalat.. :)

 
blog template by suckmylolly.com