Wednesday, 18 January 2012

Nasi Ambang tp sebut ambeng

Assalamualaikum..kabare ..?? waras???
alhamdulillah kenyang sbb br lps sarap...so sementara tggu nasi tu jatuh dlm perut dan berehat dgn amannya di sana..aku coret2 la dlu kt sini kay...
sehari lps aku ada tulis psl nasi jawa..ellismie ty aku sm ke nasi jawa ni ngan nasi ambeng..(pronounciation msti btol cm jawa yerkss)...jawapannya mstila x sm sbb ko eja jawa pun xbunyi ambeng kan hahahahaha
wokey seyes time..tak sama la elissmie.. meh aku story mori kat korang semua..ekceli sblm aku kawin aku pun penah dgr je nasi ambeng ni..tp lps aku kawin ngan mamat jawa ni (xdelah jawa sgt sbb dia pun xreti nk ckp jawa mn pun..septh 2 bolehla hakhakhak)..mulalah episod aku mengenali makanan jawa2 ni...nasi ambeng ni kira menu biasa la time kenduri especially kenduri doa selamat ke kan...ini berdasarkn expereince aku ler kan..btol ke x blkg kira sbb ini belog aku kan...sng sey nk handle .xperlu byk2 pinggan...cuma perlukan dulang je. dulang tu ko alas ngan suratkhabar pastu alas plastik..ala mcm kite beli nasi kt kedai la..nasi bungkus..so calon2 penghuni dulang itu adalah
i. nasi (haruslah ada kalau x namanya x nasi ambeng)
ii. mee kuning goreng
iii. sayur campur (ada kacang pjg, tempe, soohon, kobis..papela ikut suka)
iv. ikan masin
v. ayam goreng/ ayam rendang (biasanya rendang lg sedap)
vi. sambal kelapa
vi. ada la sambal cili padi sket..kdg2 xde jgk

haaaa sng kan..sukatan untuk 4 org mkn dlm satu dulang tu...tp biasanya lps majlis depa xmkn kt situ..sedulang nasi tu dibahagi utk 4 org dan tapau bwk blk mkn ngan famili...dan dipanggil juga Berkat...
yg mkn kt kenduri tu kuih muih buah2 je la..

amacam nmpk gambaran? tp sori aku xpenah amik gmbr menu dulang tu..xpe nnt ada kenduri kalau sempat aku snap kay..tp ni aku share nasi ambeng bwh pokok (nm ni aku kasik sendiri supaya sng nk ingt lokasi kejadian)..kedai ni mmg bwh pokok sblh petronas kt BBU. bg aku sedap nasi ambeng kt sini..en hasben pun suka.

ni rupanya masih suci murni dlm bungkusan

tp nasi mak aih bertimbun byk untuk sebungkus yg berharga RM4.50. berbaloi-baloi la kalau beli ...kenyang smpi xingt dunia. selalu aku mtk half je..itu pun byk.. harga ttp sm yer xleh kurang..sblh kedai makcik tu ada cendol..pun sedap gak. RM1.50 sebungkus..


nilah rupanya...nasi ambeng


jadi korang yg dtg JB ni mehla pekena nasi ambeng bwh pokok ni...sedap...ikut tekak aku ler..sbb kalau menu goreng2 ni byk yg xkena ngan tekak aku kt area sini..ntahla xtau la nk ckp cmne kan..


operasi makan bermula...
so apa tunggu lagi...xpe nxt time aku share menu sama tp kedai je yg lain kay..so ellissmie..ko nmpk x perbezaannya??

2 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

tak makan lagi :p lepas ni kena try laa..selalu ada gak nampak diorang letak bihun instead of mee kan ?

Siapa saya said...

ada je..dah variety..aku ni mkn apa je hahahha

 
blog template by suckmylolly.com